Články

Technologie a pojmy

Tisk PDF

technologieDigitalizace dokumentů technologie reformátování, která spočívá v převedení dokumentu do elektronické (digitální) podoby. Součástí digitalizace bývá i tvorba metadat, které jsou ukládány společně s daty. Výsledkem digitalizace je dokument v obrazové nebo textové podobě.

Mikrofilm mikrografický nosič dat v podobě svitku nebo proužku, na kterém snímky stran dokumentu následují za sebou v jedné nebo ve dvou řadách. Ve státní správě se používají mikrofilmy šířky 16 mm, v knihovnách 35 mm. Podle vzniku a následného použití se mikrofilm dělí na tři generace: archivní mikrofilm, matriční mikrofilm a uživatelský mikrofilm.
Celý článek...
 

LED osvětlení

Tisk PDF

LEDSvětlo vyzařující dioda, též elektroluminiscenční dioda či LED, je elektronická polovodičová součástka obsahující přechod P-N.

Prochází-li přechodem elektrický proud v propustném směru, přechod vyzařuje (emituje) nekoherentní světlo s úzkým spektrem. Může emitovat i jiné druhy záření. Tento jev je způsoben elektroluminiscencí.

Celý článek...
 

Skener a jeho druhy

Tisk PDF
EPSON V700 Photo,  skener A4 pl,  6400x9600,  USB 2.0

Scanner, skener (anglicky scanner; doslovný překlad snímač) je hardwarové vstupní zařízení umožňující převedení fyzické 2D nebo 3D předlohy do digitální podoby pro další využití, většinou pomocí počítače.

 

 

 

 

 

 

Celý článek...
 

České archivy

Tisk PDF

Archiv (z řeckého výrazu αρχείο(ν), archeío(n) původně označující vládní, nebo úřední budovu) je instituce určená k uchovávání, ochraňování, evidování a zpřístupňování historicky cenných písemných pramenů, vzniklých v rámci činnosti státních, městských a obecních orgánů či jiných právnických a fyzických osob – archiválií. Další možné užití termínu archiv je pak přímo pro budovu (depozitář), kde se dané archiválie shromažďují, případně pro sbírku archiválii tj. archivní fond.

Archivy jsou dnes běžně regulovány státem, spadají obvykle pod ministerstvo vnitra (např. Česko), nebo kultury (např. Německo). Stát dále upravuje archivy archivním zákonem. Archivy se dělí na archivy veřejné a soukromé. Veřejné jsou zakládány státem a soukromé může založit jakákoliv právnická či fyzická osoba po splnění některých náležitostí.

Věda a obor lidské činnosti zabývající se archivy se nazývá archivnictví, člověk, který pracuje, nebo spravuje archiv archivář.

 

Celý článek...
 

Vyhláška 117/1974 Sb.

Tisk PDF

117/1974 Sb.

VYHLÁŠKA

ministerstva vnitra České socialistické republiky

ze dne 27. listopadu 1974,

kterou se stanoví kritéria pro posuzování písemností jako archiválií a podrobnosti skartačního řízení

 

Celý článek...
 
| + - | RTL - LTR